За ул. Кукуш все още няма проект, на  бул. Македония

...
За ул. Кукуш все още няма проект, на  бул. Македония
Коментари Харесай

Как пробивът под гарата ще се свърже с улиците в Южен

За ул. „ Кукуш ” към момента няма план, на  бул. „ Македония ” занапред ще отчуждават парцели

Пътната инфраструктура от южната страна и връзките с пробива до Централна гара занапред ще се проектират и ще се търсят реализатори за строителство. До този миг за разширението на ул. „ Кукуш ”, която би трябвало да обезпечи безконфликтното минава между  надлез „ Родопи ”, бул. „ Македония " и бъдещия подлез под жп линията, няма направен механически план. Преди няколко месеца беше признат Подробен устройствен план - ПРЗ (план за регулация), създаден в регион „ Южен ”. „ Сега би трябвало да се разпореди планиране на улицата, да се обезпечи финансиране и да се избере компания, която да осъществя плана ”, изясни за „ Марица ” кметът на региона Костадин Язов. 

В Общината възнамеряват разискване с специалистите и жителите, с цел да се намерят най-хубавите решения. Пробивът, който излиза на ул. " Димитър Талев, би трябвало да се свърже с бул. „ Македония ”, ул. „ Кукуш ” и ул. „ Даме Груев ”, по които ще се разпределя трафикът. Основният въпрос е каква ще е пътната връзка с „ Кукуш ”, по която съгласно Общия организационен проект минава Южната дъга на града. Засега строителите на пробива имат ангажимент само да изградят оборудването и да разширят ул. " Димитър Талев ", само че не е ясно дали при пресичането на ул. " Кукуш " ще има кръстовище на две равнища, кръгово или светофар. Все още няма проект и за трафика по бул. „ Македония ”. Преди години имаше хрумвания настоящето платно на " Македония " да стане с две ленти и да поеме трафика в посока юг-север, а локалното да се разшири (също до 2 ленти) и да поеме трафика в посока север-юг. Другият вид е

успоредните „ Македония ” и „ Д. Талев ” да станат еднопосочни.



По тази уличка пробивът излиза на ул. “Димитър Талев ”

Друг значим проблем в същия регион е кръстовището на ул. „ Кукуш ” с бул. „ Македония ”. Според проектите на Националната компания " Железопътна инфраструктура " на мястото на Бетонния мост в бъдеще ще има друго оборудване - по-високо и надлежно с по-дълги подходи. Проблемът е, че с цел да се реализира естествен надолнище от южната страна, изкачването към бъдещото оборудване би трябвало да стартира надалеч преди настоящето секване на " Кукуш " и " Македония ", което допуска, че най-вероятно ще се наложи създаване на кръстовище на две равнища. 

На този стадий е ясно единствено, че пробивът от южната страна на гарата, който излиза на ул. „ Димитър Талев ” на няколко метъра от някогашните Хали, по проект би трябвало да се свърже по ул. „ Бяло море ” с бул. „ Македония ”. Проектиране обаче не е предоставено.

„ Ако Община Пловдив даде пълномощия на районната администрация и ни разпореди да стартираме процедура, ние сме подготвени да помогнем, както направихме проекта за ул. „ Кукуш ”, като го изработихме и съгласувахме с всички инстанции ”, разяснява Костадин Язов.

Проектиране на пътната връзка сред пробива, ул. „ Димитър Талев " и бул. „ Македония "   не е предоставено,

тъй като  не са отчуждени парцелите. Те са включени в Годишната стратегия за ръководство на общинската благосъстоятелност и съм разпоредил да стартират процедурите, сподели зам.-кметът по строителството в Община Пловдив Пламен Райчев.

Той добави, че до момента в който не завърши отчуждаването, няма по какъв начин да се разпорежда планиране и да се избира реализатор за връзката на пробива с бул. " Македония ". 

Отчуждителните процедури не престават дълго време и от време на време лишават две -три години. Пламен Райчев посочи, че в обсега на двете улици има, с изключение на частни, и парцели на БДЖ и НКЖИ. Писали сме писма до тях, само че няма отговор, означи зам.-кметът.

Ако  построяването на пробива до Централна гара завари общинската пътна инфраструктура в настоящето положение, трафикът в регион „ Южен ” ще бъде още по-натоварен, изключително в случай че съборят Бетонния мост, както е планувано в контракта сред НКЖИ и компанията реализатор.  От новото трасе с две платна с по две ленти колите ще би трябвало да се изнизват в две направления в индианска нишка -  единствено в двете съществуващи ленти около някогашните Хали. За да се включат в трафика на бул. „ Македония ”, би трябвало да завиват наляво по ул. „ Димитър Талев ” към светофара, където съвсем нонстоп и в този момент е натоварено. 



На този стадий няма изясненост и какво се случва с надграждането или реконструкцията на Бетонния мост, в случай че решат да го отстранен в мига, в който се построи пробивът до гарата. От НКЖИ твърдят, че са изготвили план, само че за създаване на оборудването нито има обезпечено финансиране, нито е задействана процедура по желание на строител. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР